Hur lång tid tar det att åka till Mars? hero

Hur lång tid tar det att åka till Mars?

Google släpper idag sina listor med populära sökningar gjorda i Sverige 2021. På topp tio hamnar frågan ”Hur lång tid tar det att åka till Mars?” och vilka vore vi om vi inte svarar på den frågan en gång för alla.
Mars
NASA
Mars med lite olika aktuella missioner utpekade.
Publicerad
2021-12-08
Dela artikel:

Allt börjar med avstånd. Det är svårt att säga hur långt avståndet är mellan planeterna i vårt solsystem. Dels för att alla planeter hela tiden rör på sig, dels för att de inte ligger i en rak linje ut från solen, plus att omloppsbanorna inte är perfekta cirklar. Banorna är istället elliptiska (en ellips har formen av en tillknuffad cirkel) där solen inte alltid är i mitten. 

Inom astronomin används längdmåttet astronomisk enhet (astronomical unit), förkortat AE, för att mäta avstånd i solsystemet. En astronomisk enhet (1 AE) var tidigare lika mycket som medelavståndet mellan solen och jorden. Sedan 2012 är en au preciserat till 149 597 870 700 meter eller knappt 150 miljoner kilometer. När Mars är som närmast jorden är planeten ”bara” 56 miljoner kilometer bort, eller 0,37 AE, men som längst bort är planeten hela 401 miljoner kilometer bort, eller 2,68 AE. 

Utöver sträckan så spelar hastigheten stor roll. Den snabbaste farkosten som någonsin byggts är NASA:s Parker Solar Probe. Den är i detta nu på väg mot solen för att där studera stjärnans atmosfär. Parker nådde med hjälp av solen- och planeternas gravitation en hastighet av hissnande 586 000 kilometer i timmen tidigare i år. Det är tjugo gånger så snabbt som rymdfärjorna eller två hundra gånger snabbare än en gevärskula. I den hastigheten skulle farkosten kunna färdas de 225 miljoner kilometrarna på lite drygt 16 dagar.

Dessa uträkningar blir dessvärre väldigt teoretiska och inte så verklighetstrogna. Tittar man istället på ett par verkliga exempel får man en bättre överblick över hur lång tid man kan säga att det tar att åka till Mars. När den senaste stora internationella missionen till Mars, NASA:s Mars2020 med rovern Perseverance ombord, lämnade jorden behövde farkosten färdas runt 480 miljoner kilometer totalt. Hastigheten från jorden var 39 600 kilometer i timmen och resan tog då cirka 7 månader. Ett par till exempel genom åren är:

Rymdbloggen