Ny dokumentär om smältande isar hero

Ny dokumentär om smältande isar

Den europeiska rymdorganisationen ESA släpper en ny dokumentär om Europas smältande glaciärer och hur data från rymden kan hjälpa oss ta pulsen på vår planet.
Gornerglaciären
ESA
Gornerglaciären ligger nära Monte Rosa-massivet vid berget Zermatt, Schweiz, och är en av de mest närstuderade glaciärerna i världen. Glaciären har dragit sig tillbaka drastiskt sedan slutet av 1800-talet, och under de senaste åren har dess reträtt accelererat.
Publicerad
2021-11-08
Dela artikel:

Glaciärer runtom i världen har förlorat över nio biljoner ton is på ett halvt sekel. I en ny dokumentär från den europeiska rymdorganisationen ESA får vi följa den italienska astronauten Luca Parmitano tillsammans med ett team av glaciologer och klimatexperter på deras reda över Alperna. Här lär de sig hur de stigande globala temperaturerna påverkar Europas glaciärer, specifikt Gornerglaciären i Schweiz, en av Alpernas största ismassor.

Dokumentären innehåller hisnande bilder av Gornerglaciären samt intervjuer med klimatspecialister när de förklarar hur vi kan övervaka glaciärer med hjälp av både satellitdata och in situ-mätningar, det vill säga mätningar på plats nere på marken.

ESA släpper dokumentären samtidigt som FN:s klimatkonferens i Glasgow, COP26.  

Rymdbloggen