Gott om syre på månen hero

Gott om syre på månen

Ungefär 45 procent av sanden på månens yta består av inkapslat syre. Det är nog för att räcka till hela jordens befolkning under tusentals år, något som öppnar upp för en permanent bas på månen. Problemet är bara hur man ska få ut syret ur sanden.
Apollo 17 på månen
NASA
Besättningen ur Apollo 17 kör runt på månen år 1972.
Publicerad
2021-11-19
Dela artikel:

Det finns mängder av syre runt om i universum, inte bara på vår blå planet. För oss är syre en förutsättning för liv och därför ett viktigt ämne att leta efter i sökandet efter liv på andra planeter. Det är dock lika viktigt för oss att kunna ta vara på det syre som finns närmre oss i solsystemet om vi i framtiden ska kunna bygga utomjordiska baser.

Sedan länge har man vetat att materialet på månens yta innehåller mängder med syre. Beräkningar säger att månens regolit, månsanden, innehåller uppemot 45 procent syre. Problemet är bara att det syret är bundet i mineraler som kiseldioxid, aluminium, järn och magnesium. För att lösgöra syret ur mineralen används elektrolys, en elektronisk spänning får gå genom en flytande form av mineralen för att separera syret. Det är en oerhört energikrävande process som på jorden används bland annat inom aluminiumindustrin. Då använder man elektrolys på aluminiumoxid för att få ut aluminium och biprodukten blir syre. På månen skulle man istället kunna ta vara på allt.

Tekniken är enkel nog men att utföra den på månen nästan 400 000 kilometer från närmaste kraftverk på jorden kräver avancerad teknologi. Inom NASA:s månprogram Artemis finns bland annat ett uppdrag som sköts av den europeiska rymdorganisationen ESA i samarbete med den australiensiska rymdmyndigheten ASA som ska testa olika tekniker. Uppdraget går ut på att testa framtagna tekniker för att kunna nyttja naturresurser på andra himlakroppar har fått namnet In-situ resource utilisation (ISRU) demonstration mission

Om nu världens rymdindustri får till en teknik för att kunna extrahera syre från månsand öppnas verkligen dörren för att kunna etablera en permanent månbas. En kubikmeter regolit innehåller sammanlagt över sexhundra kilogram syre. Det räcker för att hålla en människa vid liv i ungefär två år. Beräknar man då att utvinna syre ur hela månens övre lager av regolit till ett djup av tio meter kan man få fram tillräckligt mycket syre för att kunna räcka till åtta miljarder människor under hundratusen år. Man ska heller inte glömma att flytande syre även används som raketbränsle, något som också är bra att ha ute i rymden.

En annan teknik testas just nu på Mars där instrumentet MOXIE ombord på rovern Perseverance försöker utvinna syre direkt ur atmosfären.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen