Örnnebulosan
NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI), A. Pagan (STScI)

Hur många stjärnor finns i universum?

Det börjar bli mörkt ute nu om kvällarna och när molnen behagar skingra sig bjuds vi in till vinterhalvårets vackra stjärnhimlar. Men hur många stjärnor finns egentligen där ute och hur många av dem har planeter likt vår egen jord? Idag reder vi ut detta.
Solen
NASA/JPL-Caltech/GSFC/JAXA
Vår sol.
Publicerad
2021-10-04
Dela artikel:

Under en stjärnklar natt ser man på sin höjd 6000 stjärnor på himlen, men det finns såklart oerhört många fler i universum. Det går inte att räkna alla en och en utan det astronomer gör är att först försöka ta reda på antalet galaxer som finns för att sedan utgå från det.

För att göra det tar de en bild på en specifik del av himlen som är så detaljrik som möjligt. I den räknar de galaxer som syns och sedan multiplicerar man det med så många bilder som skulle krävas för att fotografera hela himlen. Talet är hisnande, man tror det finns 2 000 000 000 000, alltså 2 biljoner, 2 000 miljarder galaxer i universum.

Hur många stjärnor som finns i varje galax kan man dessvärre inte heller säga säkert. De flesta är för långt bort för att kunna se. Lyckligtvis har astronomer en ganska bra aning om hur många stjärnor som finns i vår egen galax. Genom enorma stjärnkartor där varje ljuspunkt analyserats så gott det går har man kommit fram till att Vintergatan innehåller runt 100 miljarder stjärnor och sen är det bara att multiplicera.

Med Vintergatan som modell tillsammans med uppskattningen av antalet galaxer i universum går det att säga att det borde finnas närmare 200 miljarder biljoner stjärnor i universum, vilket är samma som 200 triljarder, eller 200 följt av 21 nollor: 200 000 000 000 000 000 000 000.

Lägg där till att forskare tror att ungefär 7 % av Vintergatans stjärnor är så kallade sollika stjärnor och att mer än hälften av dem kan ha jordlika planeter, alltså steniga planeter i samma storlek som jorden på ett avstånd till sin stjärna som vi vet kan ge upphov till liv (eftersom du och jag ju lever). Det ger 3,5 miljarder, 3 500 000 000, planeter bara i Vintergatan som teoretiskt kan se ut precis som jorden.

Dessutom säger även vissa källor att det kan finnas närmare 200 miljarder, eller kanske till och med 400 miljarder stjärnor i Vintergatan, ungefär där börjar det bli svårt att inte åtminstone börja fundera på om det finns annat liv där ute någonstans i allt det svarta.

Läs mer om dessa uträkningar i The Conversation

Rymdbloggen