Bloggen - Astronomi

James Webb på väg mot uppsändningsplatsen

De sista testerna är genomförda och snart ska James Webb-teleskopet göra sin sista resa på jorden. Destinationen är Franska Guyana, där uppsändning med en Ariane 5-raket från ESA sker senare i år.
James Webb rymdteleskop packat för resa
NASA/Chris Gunn
´
Publicerad
2021-09-01
Dela artikel:

De slutgiltiga testerna av nästa stora rymdteleskop, James Webb teleskopet eller bara Webb som det kommer kallas i dagligt tal, utfördes nyligen i det amerikanska bolaget Northrop Grummans anläggning i Kalifornien. Syftet var att försäkra sig om att teleskopet kommer att fungera som det ska, väl på plats i rymden.

Sista färden nere på jorden går från Kalifornien och genom Panamakanalen innan det når slutdestinationen, den europeiska rymdbasen Centre Spatial Guyanais i staden Kourou i Franska Guyana.

– Vi är glada över att alla test av Webb är genomförda, och vi tackar alla inblandade team för deras fantastiska arbete. Vi är väldigt glada över att alla de nödvändiga delarna för en uppsändning nu är på plats i Centre Spatial Guyanais, säger Günther Hasinger, director of science på ESA.

Väl på plats kommer teamet på rymdbasen förbereda och konfigurera Webb inför avfärd, bland annat genom att gå igenom hela teleskopet efter den långa frakten för att sedan montera bränsletankarna. Därefter monteras Webb på en Ariane 5-raket från ESA för ett sista genrep, innan det körs ut till platsen för uppsändningen.

Den övre delen av Ariane 5-raketen, som ska ta Webb ut i rymden, är redan på väg till Kourou. Den började sin resa i tyska Bremen den 17 augusti och anlände därpå till hamnen i Neustad. Väl där lastades den på det fartyg som ska ta den till Kourou.

Efter uppsändning kommer Webb färdas i 26 minuter innan den separerar från raketen, varpå dess solpaneler automatiskt fälls ut. Samtidigt sätts även ESA:s ESTRACK-system i gång, vars syfte är att följa rymdteleskopets första omloppsfas (early orbit phase), vilket är ett av de mest kritiska momenten.

Det kommer därefter ta runt en månad för James Webb att ta sig till den avsedda platsen för sin omloppsbana, över en och en halv miljoner kilometer från jorden. På väg dit kommer teleskopets funktioner aktiveras, som exempelvis solskyddspanelerna, något som kan styras helt och hållet från markkontrollen. Framför allt är det viktigt att övervaka instrumenten ombord så att de kyls ned tillräckligt innan Webb når sin slutdestination.  När rymdteleskopets temperatur har stabiliserats väntar en flera månader lång kalibrering av instrumenten ombord. Webb beräknas tas i drift sex månader efter uppsändning och är resultatet av ett samarbete mellan NASA, ESA och den kanadensiska rymdorganisationen CSA. Webb ersätter därmed Hubble som efter 31 år i tjänst går i pension.

Infografik Webb
ESA