Bloggen - Obemannad rymdfart

Vi laddar batterierna i sommar

Under sommaren kommer Rymdbloggen gå på semester, men ni kan vara lugna vi är tillbaka i augusti. Bara för att vi tillfälligt sänker blicken ner mot sandiga tår och vågsvall betyder det inte att verksamheten i rymden står stilla. Här är några tips på vad som händer inom rymdområdet i sommar.
Strand
Pixabay
´
Publicerad
2021-06-24
Dela artikel:

Förutom sommarens klassiska astronomiska höjdpunkt, meteorregnet Persiederna, som återkommande äger rum i augusti finns ett par rymdrelaterade händelser att hålla koll på i sommar.

Den 30 juni är beräknat datum för premiärflygning av en ny liten bärraket från raketbasen Vandenberg i Kalifornien. Raketen heter Firefly och ska komplettera de redan existerande kommersiella raketsystemen i USA.

Den 15 juli är beräknat uppsändningsdatum för en ny europeisk robotarm till den internationella rymdstationen ISS. Armen men det förklarande namnet European Robotic Arm (ERA) ska flyga tillsammans med en ny rysk laboratoriemodul till stationen.

Den 20 juli är planerat premiärdatum för de första betalande rymdturisterna ombord på Blue Origins New Shepard raket.

Den 30 juli ska Boeing utföra testflygning nummer två av farkosten Starliner som i framtiden ska ta astronauter till och från rymdstationen i samarbete med NASA. Testflygningen kommer vara obemannad men Boeing och NASA hoppas kunna genomföra en bemannad testflygning innan årsskiftet.

Den europeiska rymdorganisationen ESA planerar även att genomföra fallskärmstester på den svenska raketbasen Esrange. Fallskärmarna ska användas på Mars inom missionen ExoMars 2022.

Utöver allt detta kan man fortfarande besöka Rymdstyrelsens astrofotoutställning på en rad platser runtom i Sverige. I Alby i södra Stockholm kan man också beskåda hela solsystemet i all sin prakt på en muralmålning skapad av 20 niondeklassare.

Glad sommar!