Örnnebulosan
NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI), A. Pagan (STScI)

Fotoutställning i Kungsträdgården

Samtliga sexton vinnare av Rymdstyrelsens astrofototävling går nu att se i Kungsträdgården, mitt i centrala Stockholm. Bilderna är tagna av fotografer från hela landet som fotat rymden från sina balkonger, från skogen, från bryggor eller fält. Astrofoto är ett bra verktyg för att lära sig om vår plats i universum och vad det är man ser på himlen. Vi ville med denna tävling uppmärksamma astronomin och även ge alla möjligheten att få visa upp sina fantastiska bilder.
Utställningen i Kungsträdgården
Jonas Appelberg
Publicerad
2021-06-11
Dela artikel:

Rymdstyrelsen har arrangerat en astrofototävling för amatörfotografer i samarbete med Stockholms stad, Astronomisk Ungdom samt tidskrifterna Kamera & Bild och Populär Astronomi. Nu ställs vinnarna ut i utställningen "Upptäck rymden".

Utställningen visas på flera platser i landet med start i Kungsträdgården i Stockholm den 10 juni. Som besökare får man följa med hundratals miljoner kilometer ut i rymden och lära sig om galaxer, nebulosor och stjärnhopar. Men även om det som vi kan se med blotta ögat som norrsken, solen och månen.

Vi fick in över 400 bidrag och i slutänden stod 16 bilder som juryns favoriter. Huvudutställningen visas i Kungsträdgården mitt i centrala Stockholm. Besökare är välkomna dygnet runt från den 10 juni till den 27 juni. Samtliga 16 bilder visas och man får ta del av information både om fotografen och objektet. Den nyfikne kan även scanna en QR-kod som pekar till Rymdstyrelsens hemsida där man kan läsa fördjupat om varje bild och objekt. Bilderna är på 1x2 m och står utomhus med lite avstånd för ett så coronasäkert utförande som möjligt. Utställning är gratis och alla är varmt välkomna!

Du hittar även utställningen digitalt här: https://www.rymdstyrelsen.se/upptack-rymden/astrofototavling-2021/

Utställningen i Kungsträdgården
Jonas Appelberg

Rymdbloggen