Bygg ditt eget James Webb Space Telescope hero

Bygg ditt eget James Webb Space Telescope

Skapa din egen modell av världens hittills största rymdteleskop och vinn priser från den europeiska rymdorganisationen ESA.
Illustration av Webb
ESA/ATG medialab
Publicerad
2021-06-02
Dela artikel:

James Webb Space Telescope (tidigare känt som JWST men nu Webb) är nästa stora rymdteleskop efter Hubble, utformad för att svara på universums svåraste frågor och för att göra nya spännande upptäckter inom alla astronomins områden.

Webb kommer att se längre än vi någonsin tidigare kunnat. Med teleskopet hoppas forskare kunna observera universums första galaxer, stjärnors födelse, solsystemets planeter, exoplaneter och kanske även jordens tvilling. Webb är ett internationellt partnerskap mellan NASA, ESA och den kanadensiska rymdstyrelsen CSA.

Webb räknas som Hubbles efterträdare. De två teleskopen skiljer sig ganska mycket åt. Huvudspegeln på Webb är 6,5 meter i diameter mot Hubbles 2,4 meter. Detta gör Webb uppemot 100 gånger kraftigare än Hubble. Webb kommer även främst fånga infrarött ljus medan Hubble främst tagit in synligt och ultraviolett ljus, detta gör att man kommer se mycket mer detaljer av vad som gömmer sig i rymden bakom exempelvis mol av stoft.

Webb kommer också befinna sig i en väldigt speciell omloppsbana runt jorden på en plats som kallas för den andra Lagrangepunkten, cirka 1,5 miljoner kilometer från jorden (månen är ungefär 385 000 kilometer från jorden). Här kommer teleskopet ha samma omloppsbana som jorden runt solen och därmed ligga skyddad mot solens strålning ”bakom” jorden. Teleskopet har även ett solskydd stort som en tennisbana.

Teleskopet kommer sändas upp i rymden med en europeisk Ariane 5 raket från den europeiska rymdbasen i Franska Guyana. Datumet vi alla nu håller tummarna för är 31 oktober 2021.

Nu lanserar ESA en tävling som går ut på att du ska bygga din egen modell av James Webb Space Telescope, ta en bild och posta i sociala medier under hashtaggen #WebbAtHome.

Skapelserna som faller ESA bäst i smaken har chans att vinna diverse ESA- och Webb relaterade prylar. Det är fritt fram att tänka hur kreativt man vill.

Läs mer om tävlingen här

Rymdbloggen