Forskare har hittat alla livets byggstenar på komet hero

Forskare har hittat alla livets byggstenar på komet

I en ny studie från universitetet i Åbo presenteras resultat där forskarna funnit alla ämnen som ger förutsättningar för liv som vi känner det i sten från en komet. Detta kan innebära att livets byggstenar kommit till jorden med hjälp av kometer.
Komet
ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA; J. Roger – CC BY SA 4.0
En av de sista bilderna Rosetta tog av kometen 67P/Churyumov–Gerasimenko. Bilden är tagen den 30 september 2016.
Publicerad
2020-12-11
Dela artikel:

Forskare vid bland annat universitetet i Åbo har alltså lyckats spåra alla de byggstenar som behövs för att liv som vi känner det ska uppstå. Ämnena det handlar om är kol, väte, kväve, syre, fosfor, och svavel. Detta har de gjort i material från kometen 67P/ Tjurumov–Gerasimenko som besöktes av den europeiska rymdsonden Rosetta år 2014. Redan tidigare hade kol, väte, kväve, syre och svavel kunnat bekräftas i materialet men i ett pressmeddelande skriver nu universitetet att även fosfor har säkrats. Upptäckten av fosfor indikerar att kometer är en potentiell källa för att ha transporterat dessa element till den unga jorden.

Kometen besöktes år 2014 av den europeiska rymdsonden Rosetta. Förutom att samla in material från kometens svans tog Rosetta över 400 bilder med en kamera som Astronomiska observatoriet vid Uppsala universitet bidragit med optiska filter till, och flera svenska astronomer deltog också i kamerateamet.

På kometens yta landade också landaren Philae och år 2016 avslutades hela uppdraget med att Rosetta kontrollerat kraschade på kometen. Data från uppdraget analyseras fortfarande och kommer att vara betydande för vetenskapen under en lång tid framöver.

Läs mer om studien i pressmeddelandet här

Och i en artikel här

Rymdbloggen