Den internationella rymdstationen firar 20 år med besättning ombord hero

Den internationella rymdstationen firar 20 år med besättning ombord

Den 2: a november klockan 10:23 år 2000, svensk tid, blev Jurij Gidzenko, William Shepherd och Sergej Krikaljov de tre första rymdfararna att kliva ombord för att leva och arbeta på den internationella rymdstationen. Sedan dess har världens mest avancerade forskningslaboratorium varit konstant bemannad. Detta ska vi såklart fira!
Fönster från ISS
NASA
Publicerad
2020-10-30
Dela artikel:

Sedan början av 2000-talet har över 240 personer levt och arbetat på rymdstationen. Längden på deras vistelser har varierat. Vissa har befunnit sig på stationen i upp till ett år, medan andra har haft kortare uppdrag på bara två veckor. 400 kilometer ovanför jorden ligger stationen som en kombinerad arbetsplats och bostad i omloppsbana. Den internationella rymdstationen används som forskningslaboratorium och är bebodd året runt av astronauter från hela världen.

Dagligen bedrivs värdefull forskning ombord. Experiment genomförs såväl inne på stationen som utanför. Det mest unika med forskningen på rymdstationen är att man kan utsätta organismer och material för tyngdlöshet under längre perioder, experiment som är näst intill omöjliga att genomföra på jorden. Forskning om hur människokroppen påverkas av en längre vistelse i rymden samt hur man kan undvika problem med förtvinade muskler och urkalkat skelett är något som bedrivs aktivt på rymdstationen.

När besättningen inte är upptagen med att utföra experiment eller annat arbete är aktiviteterna fria. Flera astronauter berättar att favoritsysslan är att titta ner på jorden från utkiksmodulen Cupolan. Andra har med sig ett instrument, tittar på sin favoritserie eller försöker slå världsrekord – som den svenske astronauten Christer Fuglesang då han satte världsrekord i att hålla en frisbee svävande, 20 sekunder. Världsrekordet blev dock inte ett officiellt jordrekord, utan fick sin egen kategori som det galaktiska rekordet.

För att fira att vår utkikspost i rymden varit bemannad i 20 år har vi på Rymdstyrelsen samlat ihop så många godbitar vi kunnat. På vår nylanserade samlingssida om den internationella rymdstationen kan man ta en virtuell rundtur av stationen, läsa om hur den byggdes, vilken forskning som bedrivs och hur projektet med stationen egentligen kom till efter 14 år av hejdlös rymdkapplöpning mellan två supermakter.

Vår svenska astronaut Christer Fuglesangs unika brev finns nu som e-bok

Den 9 december 2006 var det dags för Christer Fuglesangs första rymdresa (STS116) med den amerikanska rymdfärjan Discovery. Uppdraget gick i första hand ut på att föra upp nya byggelement till rymdstationen och därefter montera dem. Sin andra flygning (STS 128) till rymdstationen gjorde Christer september 2009.

Inför och under sina vistelser på rymdstationen har Christer dokumenterat sina erfarenheter och tankar i nyhetsbrev. Christers brev har satts samman till två nya och helt unika e-böcker, en för vardera flygning som nu återfinns på vår nya samlingssida för den internationella rymdstationen.

Poddserie om rymdstationen

Lyssna på forskare, astronauter, politiker och poeter som berättar om det enorma projekt som är rymdstationen. Varför finns stationen? Vad gör man egentligen där uppe? Och hur ser framtiden ut? Detta är bara några av frågorna som besvaras i den nya poddserien om rymdstationen som produceras i hela tio sprängfyllda avsnitt.

Skaparna bakom den specialproducerade serien är rymdfantasterna Susanna Lewenhaupt & Marcus Pettersson som vanligtvis producerar rymdpodden Har vi åkt till Mars än?. Den nya serien om rymdstationen görs i samarbete med oss på Rymdstyrelsen.

Lyssna på serien ”Den internationella rymdstationen” här

Utställning

Under hösten 2020 ställde Rymdstyrelsen ut en utställning i Kungsträdgården i Stockholm i samarbete med Stockholms stad. Den finns att se digitalt här

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen