Bränder i Australien märks av i Sydamerika hero

Bränder i Australien märks av i Sydamerika

Det brinner över stora arealer på den australiensiska östkusten just nu. Människor och djur måste fly sina hem när den torra marken runt om kring dem står i brand. Det är väldigt torrt i området och vindarna tillsammans med hettan gör bränderna svårstoppade. Nu har NASAs satelliter kunnat följa röken hela vägen till Sydamerika.
Bränder i Australien märks av i Sydamerika
NASA
Publicerad
2019-11-21
Dela artikel:

I Dagens Nyheter kunde man igår läsa att det under november hittills brunnit i en miljon hektar skog och vildmark, fyra människor har omkommit och mer än 300 bostäder har förstörts i de australiensiska bränderna. En extrem värmebölja har gjort att bränderna sprids och att de blir väldigt svårsläkta. I staden Adelaid i södra Australien väntade man sig temperaturer runt eller över 42 grader under onsdagen. 

Redan för en vecka sedan berättade Nasa att deras satelliter kunnat följa röken från de många bränderna hela vägen över stilla havet till Sydamerika. Det är ett sorts bevis på hur kraftiga bränderna är. Det är ovanligt men inte unikt att man gör den här typen av observationer. År 2009 drabbades Australien också av kraftiga skogsbränder och då kunde man se samma mönster. 

Enligt Mark Parrington från European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) i Reading, Storbrittanien, utgör bränderna ingen risk för boende i Sydamerika. Röken ligger så högt upp i atmosfären att den inte kommer påverka luftkvalitén närmre marken. 

NASA skriver själva att deras satellitinstrument ofta är de första att upptäcka bränder som brinner i avlägsna regioner. Informationen kring nya bränder skickas direkt över hela världen inom timmar efter att satelliten gjort observationer. Med snabb och detaljerad information kan brandbekämpare snabbare sätta in resurser och koordinera insatser. 

Vill man själv se jorden från NASA-satelliternas perspektiv kan man göra det via  Earth Observing System Data and Information System (EOSDIS)

 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen