Rymdforskaren Lars Karlsson gästar podden Medicinvetarna hero

Rymdforskaren Lars Karlsson gästar podden Medicinvetarna

Det senaste avsnittet av podcasten Medicinvetarna gästas av rymdforskaren Lars Karlsson. Han forskar om hur människans kropp, och framförallt lungor, påverkas under en rymdresa. I podcasten svarar Lars Karlsson på hur människan påverkas av vistelser på ISS, månen och - så småningom - Mars.
Rymdforskaren Lars Karlsson gästar podden Medicinvetarna
Publicerad
2019-10-14
Dela artikel:

Medicinvetarna är en podcast av Karolinska Institutet som handlar om forskning. Programledare är KI:s pressekreterare Andreas Andersson och Cecilia Odlind, chefredaktör för KI:s tidning Medicinsk Vetenskap. 

I det senaste avsnittet kan vi lyssna till Lars Karlsson som är forskargruppsledare för omgivningsfysiologi på institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska Institutet. Han driver ett projekt för att ta reda på hur man kan kontrollera lungfunktionen under rymdfärder och vistelser på den internationella rymdstationen. 

Ett vanligt besvär för lungorna är det rymddamm som astronauterna utsätts för. I och med att de lever i tyngdlöshet ökar risken att andas in partiklar som svävar omkring i luften. Förhoppningen är att studien ska leda till bättre diagnostik och behandling av människor på jorden som lider av astma. 

Lyssna på det intressanta avsnittet här.

Vi har följt Lars Karlsson och hans spännande forskning en hel del här på bloggen.
Om du vill läsa mer och se på filmer om Lars och hans forskning kan du göra det här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen