Örnnebulosan
NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI), A. Pagan (STScI)

Luca Parmitano blir den första italienska befälhavaren på ISS

Under en ceremoni under eftermiddagen kommer den italienska Esa-astronauten Luca Parmitano ta över som befälhavare på den internationella rymdstationen. Det betyder även startskottet på Expedition 61 som Jessica Meir är en del av.
Luca Parmitano blir den första italienska befälhavaren på ISS
Publicerad
2019-10-02
Dela artikel:

Idag är det en vecka sedan svensk-amerikanska Jessica Meir anlände till den internationella rymdstationen tillsammans med sina kollegor Oleg Skripotjka och Hazza Al Mansouri. Imorgon är det så dags för Hazzaa att avsluta sin korta, men intensiva tid i rymden. Han kommer att åka hem tillsammans med Nasa-astronaut Nick Hague och kosmonauten Aleksej Ovtjinin. 

Det betyder att Aleksej Ovtjinin lämnar över rollen som befälhavare för rymdstationen. Den som kommer ta över är Esa-astronauten Luca Parmitano. Detta kommer att ske under en ceremoni i eftermiddag. Hela ceremonin kommer att live-sändas på Nasa TV klockan 15:20-15:40.

Luca Parmitano blir då den tredje europeiska befälhavaren på rymdstationen och den första från Italien.

- Jag är hedrad att ISS-programmet valde mig för den här rollen och samtidigt ödmjuk inför uppgiften, kommenterar Luca inför ceremonin.

Att Luca blir befälhavare betyder att Expedition 61 inleds. Det kommer att vara en särskilt hektisk tid på rymdstationen vad gäller arbete och missioner. Bland annat är flera rymdpromenader schemalagda under den här tiden med syfte att laga Alpha Magnetic Spectrometer. Det är ett instrument som är monterad utanpå ISS och mäter högenergisk strålning från avlägsna stjärnor. En av pumparna i instrumentet håller på att gå sönder och besättningen har därför som uppdrag att utföra reparationer av instrumentet och på så sätt förlänga dess livslängd.

Just nu är det planerat att Luca kommer att stanna på rymdstationen till februari 2020.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen