Jessica Meirs första rymdpromenad hero

Jessica Meirs första rymdpromenad

Jessica Meirs första rymdpromenad blir också världens första helt kvinnliga rymdpromenad. Idag, fredag, kliver Jessica ut i rymden tillsammans med kollegan Christina Koch.
Jessica Meirs första rymdpromenad
Publicerad
2019-10-18
Dela artikel:

Nasa meddelade på tisdag kväll ändrade planer för Jessica Meirs första rymdpromenad. Jessica var schemalagd att göra sin första rymdpromenad redan under onsdagen den 16 oktober, men ett problem med en batterienhet gjorde att Nasa fått stuva om lite i underhållsarbetet. Det gör i sin tur att världens första rymdpromenad med enbart kvinnor i rymden, som annars var planerad till den 21 oktober, nu blir av ett par dagar tidigare och det med lite svensk flärd.

Tillsammans med Andrew Morgan skulle Jessica fortsätta med arbetet att byta batterier på rymdstationen. Det är ett fel som efter senaste rymdpromenaden hittats på batteriernas laddningsenhet som nu gör att planerna görs om. Jessica får nu rikta in sig på att först och främst byta laddningsenheten så att hon och kollegorna vid kommande rymdpromenader, eller EVAs (extravehicular activity), kan fortsätta med batteribytena. 

Rymdstationen får sin ström via stora solpaneler som lagras i stora batterier. De nuvarande nickel-vätebatterierna ska bytas ut till mer kraftfulla litium-jonbatterier. Tack vare batterierna kan rymdstationen förses med ström även när den befinner sig på jordens ”nattsida”.

Batterierna är stora som diskmaskiner och transporterades ombord den japanska H-II Transfer Vehicle som anlände till rymdstationen den 28 september. Därefter har två rymdpromenader utförts för att installera nya batterier, båda gångerna av astronauterna Christina Koch och Andrew Morgan.

Nasa skriver att det inte är någon fara för varken rymdstationen eller astronauterna att laddningsenheten slutat fungera, men det hindrar de nya batterierna att ladda upp helt som de ska.

Rymdpromenaden kommer äga rum klockan 13:50 svensk tid på fredag den 18 oktober. Allt livesänds via Nasa Live.

Läs Nasas pressutskick här

Fler "första gången"...

  • Första mannen i rymden: Jurij Gagarin (Sovjet, 1961)
  • Första kvinnan i rymden: Valentina Teresjkova (Sovjet, 1963)
  • Första rymdpromenaden av en man: Aleksej Leonov (Sovjet, 1965)
  • Första rymdpromenaden av en kvinna: Svetlana Savitskaja (Sovjet, 1984)
  • Första rymdpromenaden på en annan himlakropp: Månen 1969, Neil Armstrong (USA)
  • Första rymdstationen: Saljut 1 (Sovjet, 1971)
  • Första delen av den internationella rymdstationen, ISS, sänds upp: 1998 (Ryssland)
  • Första svensken i rymden: Christer Fuglesang (2006)
  • Första svensk-amerikanskan i rymden: Jessica Meir (2019)
  • Första rymdpromenader med enbart kvinnor: Jessica Meir (Sverige/USA) och Christina Koch (USA) (2019)

 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen