Bloggen - Solsystemet

Hjälp till att kartlägga den ”nedsläckta” jorden

Över en miljon bilder har astronauter tagit på jorden om natten. Foton tagna från den internationella rymdstationen är de mest högupplösta vi har på hur jordens ser ut i solens skugga. De flesta är okatalogiserade och nu kan du hjälpa till att kartlägga dem.
Hjälp till att kartlägga den ”nedsläckta” jorden
Esa/Nasa
´
Publicerad
2019-10-16
Dela artikel:

Genom projektet Lost at Night vill forskare höja upp frågan om ljusföroreningar och vilka effekter de har på människor och miljön runtomkring oss. Precis som det svenska massexperimentet Stjärnförsöket vi skrivit om tidigare. Astronauter tar ofta bilder på jorden från den internationella rymdstationen ISS och de flesta av dem hamnar i Nasas bildarkiv där de blir liggande, inte sällan utan katalogisering över var exakt de är tagna, vad man egentligen ser. Bilder tagna på natten över städer upplysta av gatlyktor och annat artificiellt ljus är extra svåra att identifiera. Alejandro Sánchez de Miguel från universitetet i Exeter, England, leder projektet och säger att datorer har svårt att skilja på stjärnor, månen och städer.

- Människor är mycket mer pålitliga när det gäller att känna igen mönster och komplexa bilder. Vi vet inte åt vilket håll astronauterna riktade sin kamera när de tog fotot, vi vet bara vilken tid fotot togs och var rymdstationen befann sig då över jordens yta, säger Alejandro Sánchez de Miguel.

Genom att kartlägga städer och vilket ljus de ger ifrån sig om natten hoppas forskarna kunna uppmana till bättre ljusplanering och utvecklingen av andra typer av ljus som har mindre spill och som bidrar mindre till ljusföroreningar. Forskning har flera gånger visat att ljusföroreningar kan påverka människors hälsa och störa hela ekosystem.

Lost at Night är uppbyggt lite som ett spel för att göra det så lättillgängligt som möjligt. Alejandro Sánchez de Miguel uppmanar alla att sluta spela Candy Crush och istället hjälpa till i det här enorma pusslet, kanske kan man till och med lära sig lite geografi på kuppen.  

Läs mer om projektet här

Lost at Night

ESA