Jessica Meirs sista vecka innan avfärd mot rymden hero

Jessica Meirs sista vecka innan avfärd mot rymden

Imorgon är det dags för Jessica Meir att resa till rymdstationen tillsammans med resten av besättningen på Soyuz MS-15. De senaste veckorna har de befunnit sig i Bajkonur i Kazakstan, varifrån uppsändningen kommer att ske. Här har förberedelserna fortsatt med tester, träningar och traditionsenliga ceremonier. Men vad gör egentligen en astronaut under sin sista vecka på jorden?
Jessica Meirs sista vecka innan avfärd mot rymden
Publicerad
2019-09-24
Dela artikel:
Nasa

 Just nu befinner sig Jessica Meir på Cosmonaut Hotel i Bajkonur, Kazakstan tillsammans med kollegorna Hazzaa AlMansoori och Oleg Skripotjka. Runt om hotellet ligger något som kallas för ”crew quarters” där mycket av aktiviteterna inför uppsändningen sker.

Nasa

I aktiviteterna inför uppsändning ingår bland annat att posera med en Soyuz raketmodell. Här står Soyuz MS-15-besättningen tillsammans med backup-besättningen som skulle rycka in om något skulle hända med den primära besättningen. I den ingår Tom Marshburn (Nasa), Sergey Ryzhikov (Roscosmos) och Sultan Al-Neyadi som är backup för spaceflight participant från Förenta Arabemiraten.

Nasa
Nasa

Som en del av traditionen inför en uppsändning från Bajkonur planterar astronauterna och kosmonauterna träd i deras namn.

Jessica Meirs Instagram

Den första att plantera ett träd på den här platsen var Jurij Gagarin som år 1961 blev den första människan i rymden. Bilden är från Jessica Meirs Instagram.

Jessica Meir Instagram

Även träning pågår in i det sista. Här sitter Jessica i den snurrande stolen. Det är ganska vanligt att astronauter blir åksjuka under det första dygnet i rymden, därför förbereder man hjärnan och balansorganen genom att spendera 10 minuter varje dag i den roterande stolen. Det ska göra det lättare för hjärnan att anpassa sig till mikrogravitationen i rymden. Vill ni se film på detta finns det på Jessicas Instagram här.

Nasa
Nasa

Besättningen kan inte röra sig helt fritt eller göra precis vad de vill efter som de sitter i karantän med ganska strikta regler. Det för att undvika att baciller och sjukdomar tas med upp till ISS. Så mellan alla förberedelser och träning får de roa sig på bästa sätt. Jessica spelar gärna pingis med kosmonauten Oleg Skripotjka eller schack med spaceflight participant Hazzaa AlMansoori.

Nasa

Här sitter besättningen framför en laptopsimulator och övar på något som kallas rendezvous-teknik. ”Rendezvous” i rymdsammanhang är en manöver som gör att två rymdfarkoster hamnar i samma omloppsbana så att de så småningom kan docka till varandra. I det här fallet Soyuzen och ISS.

Jessica Meirs Instagram

För tre dagar sedan genomfördes en sista check av Soyuz-farkosten och då fick besättningen se sin rymdraket för allra första gången. Bilden är från Jessica Meirs Instagram och hon beskriver känslan att få se farkosten som ska ta dem till rymden som overklig.

Nasa

Dags att provsitta Soyuz-farkosten. I något som heter Integration Building i Bajkonur förberends farkosten inför uppsändning och här får även astronauterna prova sina specialgjorda säten de ska sitta i under färden mot ISS. Varje säte är skräddarsydd och gjuts efter astronauternas kroppar. På Hazzaa AlMansooris Instagram finns en film på hur säten skapas.

Nasa

Här testar Jessica sitt säte samtidigt som hennes dräkt testas för tryck och läckage.

Jessica Meirs Instagram

Den här bilden från Jessicas Instagram visar när besättningen för första gången provsitter sin Soyuz-farkost.

Jessica Meirs Instagram

På sin Instagram skriver Jessica att det hon kommer sakna mest med under sina sex månader på ISS är naturen. Därför har hon sett till att ta många promenader för att insupa allt det vackra på jorden. 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen