Apollo 11 på vita duken hero

Apollo 11 på vita duken

Den 23 augusti gick den kritikerrosade dokumentären Apollo 11 upp på biograferna runtom i Sverige. Rymdstyrelsen har såklart sett filmen och vi är imponerade.
Apollo 11 på vita duken
Apollo 11. Svensk distribution: Biografcentralen
Publicerad
2019-08-27
Dela artikel:

Från mer än 11 000 timmar okatalogiserade ljudupptagningar och en bortglömd låda med högkvalitativ 65 millimetersfilm har regissören Todd Douglas Miller skapat dokumentären Apollo 11. Namnet berättar precis vad dokumentären handlar om men till skillnad från de många andra dokumentärerna om samma ämne är Apollo 11 något helt nytt. 

I inledningen blir man tveksam. Är detta verkligen en dokumentär med mer är 50 år gamla filmsekvenser eller är det nyinspelat material i allra högsta upplösning? Filmmaterialet är bitvis fantastisk men det som är dokumentärens styrka är att den är berättad enbart genom arkivfilm och dialogen mellan astronauter, tekniker och andra som arbetade i programmet från jorden.

Den första månlandningen är ju en välkänd historia så det är inte några nyheter i händelserna som avslöjas. Historien får istället ett nytt djup och närhet genom de vackra bilderna, det är särskilt kul att se alla glada familjemedlemmar och turister längs stränderna som med solkräm i ansiktet och tidstypiska Instamatic-kameror väntar på uppsändningen av Saturn V raketen den där morgonen för nu lite mer än 50 år sedan. Känslan är att man nu nästan fått vara med på plats. Passa på att se dokumentären medan den under begränsad tid går på stor bioduk.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen