Satelliten Mats testas i vakuumkammare hero

Satelliten Mats testas i vakuumkammare

Den här veckan befinner sig satelliten Mats i vakuumkammaren på KTHs rymdtekniklaboratorium. Där testas satelliten för att se att instrumenten och designen håller i de extrema förhållanden som den kommer utsättas för i rymden.
Satelliten Mats testas i vakuumkammare
Christer Fuglesang / KTH
Christer Fuglesang, som jobbar på KTH, kom förbi vakuumkammaren under förberedelserna och Twittrade ut den här bilden.
Publicerad
2019-07-05
Dela artikel:

Innan en satellit är redo för rymdens hårda prövningar genomgår de en mängd tester. Bland annat utsetts de för extrema temperaturer och vakuum.

KTH i Stockholm finns en splitterny vakuumkammare. Det är en speciell kammare där temperaturen kan styras från -150°C till +150°C med hjälp av flytande kväve. Det ska jämföras med temperaturer på -270°C som Mats kommer utsättas för väl ute i rymden. Samtidigt som temperaturen regleras så pumpas luften i vakuumkammaren ut så det nästan är rymdvakuum inuti. Väggarna på insidan är svarta vilket gör att de strålar så likt svart rymd som möjligt.

Projektledare för Mats-projektet Nils Pokrupa fick spendera midsommar med att reda ut kablar i vakuumkammaren.

Detta ger Mats-teamet en chans att testa Mats i en riktigt hård miljö och se att deras beräkningar och design håller för en rymdresa. Man justerar temperaturen samtidigt som man provar Mats olika funktioner för att se att allt fungerar som de ska. Testerna pågår dygnet runt hela den här veckan vilket gör att även Mats-teamet får jobba dygnet runt, uppdelat i tre skift.

KTH:s rymdtekniklaboratorium, där vakuumkammare ingår, invigdes den 22 mars i år och det här är första gången som den används för en skarp rymdfarkost.

Mats och delar av Mats-teamet är redo för kylning.

Projektledaren för Mats-projektet på OHB Sweden, Nils Pokrupa, rapporterar om att testerna än så länge går bra. Nu håller vi tummarna för att Mats klarar resterande tester så att den får lite semester innan det är dags för skaktesterna till hösten.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen