Så firar du månlandningen hero

Så firar du månlandningen

På lördag är det 50 år sedan vi landade på månen för första gången. I samband med jubiléet finns en rad aktiviteter runt om i landet som man kan delta i för att fira. Här tipsar vi om några av de händelser som vi tycker låter extra spännande.
Så firar du månlandningen
Publicerad
2019-07-17
Dela artikel:

Moonlight på Hasselblad Center

På Hasselblad Center i Göteborg pågår utställningen Moonlight fram till den 22 september 2019. Den fokuserar på verk och videoverk som skapats kring eller efter månlandningsåret(?)1969. 

Läs mer om utställningen här.

Smygpremiär av dokumentären Apollo 11

Filmstaden firar femtioårsdagen med att den 20 juli ha smygpremiär av dokumentären Apollo 11.Smygpremiären äger rum klockan 19:00 på biografen Skandia i Stockholm och vår svenske astronaut Christer Fuglesang närvarar och berättar mer om sina tankar och erfarenheter av rymden. Filmen har sedan officiell biopremiär på biografer runt om i landet den 23 augusti. 

Läs mer och säkra dina biljetter här. 

Nasa livesänder

Den 16 juli kommer Buzz Aldrin och Michael Collins återförenas på uppsändningsplattformen 39A varifrån Apollo 11 sändes upp 50 år tidigare. Där kommer de ha en pratstund med direktören för Kennedy Space Center, Bob Cabana, och åter besöka kontrollcentret och träffa de som satt där under Apollo-programmet. Allt detta livesänds på Nasas webbsida från klockan 15:15 svensk tid.

Astronomisk ungdom på Stockholms Gamla Observatorium

Astronomisk ungdom kommer den 20 juli samlas på Stockholms Gamla Observatorium klockan 17:30 – 23:00. Här kommer det ske stjärnskådning, filmvisning, samtal med astronomer och även en skål med Christer Fuglesang. 

Läs mer här.

Astronomins dag och natt

Västerås astronomi- och rymdforsknings-förening (VARF) uppmärksammar jubiléet genom att ställa ut fotografier på Västerås stadsbibliotek mellan den 1–30 juli. Fri entré! 

Läs mer här.

Månspecial på SVT

Den 20 juli blir det en helkväll med månlandningen i SVT. Bland annat visas ”Amerikas väg till månen”, ”Apollo 11: Resan till månen” och ”Nasas okända hjältar” den här dagen. 

Redan nu kan du värma upp genom att streama måndokumentärer på SVT Play. 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen