Hero Image

Stjärnhimmel över Atacamaöknen

Det här makalösa fotografiet är taget av Esos fotoambassadör Petr Horálek. Med lång exponeringstid har han fångat aktiviteten på och ovanför La Sillaobservatoriet i utkanten av den chilenska Atacamaöknen, 60 mil norr om Santiago.
P. Horálek/ESO
Publicerad
2019-06-12
Dela artikel:

Petr Horálek har fångat en fantastisk vy över observatoriet La Silla och ljuset från de avlägsna vägarna som leder dit. Himlen lyses upp av ett grönt sken, skapad av ljus i jordens övre atmosfär. Vid horisonten, precis ovanför de avlägsna bergstopparna, kan man se Plejaderna mystiska stjärnkluster Seven Sisters. Ovanför stjärnklustret hittar man den bländande starka stjärnbilden Orion (Jägaren) som omfamnas av röda nebulosor. Nebulosor är moln av joniserad gas som kan bli flera ljusår stora.

Den här bilden ger oss även en uppfattning av hur oändligt många stjärnor det finns där ute!

Large Image
P. Horálek/ESO
WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen