Programmet för Stockholms Kulturfestival 2019 hero

Programmet för Stockholms Kulturfestival 2019

Idag släpps programmet för Stockholm Kulturfestival 2019. Som ni vet är temat för årets kulturfestival Rymden och man kommer få chansen att möta rymden i flera spännande sammanhang. Här kommer våra tips på vad man inte får missa.
Programmet för Stockholms Kulturfestival 2019
Esa
Publicerad
2019-06-04
Dela artikel:

På festivalens första dag, tisdagen den 13 augusti, sker en stor invigning på Gustav Adolfs Torg. Då kommer konferencier Kattis Ahlström att anropa rymden. Vi får möta astronauter som snart är på väg upp till ISS samt, via direktlänk, prata med deras kollega Luca Parmitano som redan befinner sig där. Till det här samtalet kan du i förväg ställa frågor till astronauterna via Kulturfestivalens sociala medier.

Nasa

Tisdag 13 augusti

Space Station Earth är ett rymdverk av filmmusikkompositören Ilan Eshkeri som framförs av en stor orkester samt visuellt material från astronauters egna bilder över jorden.

Musikduon Adolphson & Falk gästar invigningen med deras rymdinspirerande musik.

Samtal: Rosetta, kometjägaren 
Senare på kvällen pratar Esas astrofysiker Matt Taylor och IRFs rymdfysiker Gabriella Stenberg Wieser om Rosetta som är den första farkosten att landa på en komet.

Onsdag 14 augusti

Samtal: En signal från rymden  
I Jacobs kyrka kl 19:00-20:00 har poeter och författare ett filosofiskt samtal om vad som händer om vi får kontakt med utomjordingar.

Torsdag 15 augusti

Samtal: Klimatoraklet Örjan Lönnberg om klimat, energi och rymden
Klockan 14:00-14:30 pratar Örjan Lönnberg om solen och klimatförändringarna, samt om växthusgaserna i atmosfären.

Fredag 16 augusti

Samtal: Science vs fiction i rymdfilm
Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, pratar om hur våra science fiction-drömmar om rymden faktiskt kan realiseras. Hur nära är vi egentligen att bo på Mars?

Lördag 17 augusti

Samtal i kyrkan: Sverige i rymden med Christer Fuglesang
Klockan 15:00 på lördagen får vi träffa vår svenska astronaut Christer Fuglesang i Jacobs kyrka som samtalar med Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rahtsman om pågående och kommande aktiviteter i rymden. Samtalet leds av Johanna Koljonen.

Samtal i kyrkan: Månens myter och mystik
Senare på kvällen i Jacobs kyrka kommer journalisten Clas Svahn bland annat gå till botten med månlandningen. Myt eller sanning?

Under hela veckan

Bygg en bostad på Mars
Här kan man designa och bygga sitt eget rymdboende tillsammans med pedagoger från Arkitektur- och designcentrum.

Planetutställning 
Längs Strömgatan kan man under hela veckan besöka en interaktiv utställning om rymden och våra planeter.

Hasselblad på månen - fotoutställning
För att fira att det är 50 år sedan första månlandningen sätts den här fotoutställningen upp på Brunkebergstorg med ikoniska bilder från månlandningarna 1969 - 1972.

Se hela Kulturfestivalens program här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen