Bloggen - Astronomi

Vad är nattlysande moln?

Vad är egentligen nattlysande moln? Hur kommer det sig att de upplevs lysande på kvällen? De nattlysande molnen har länge förbryllat forskarna som undrat hur och varför de förekommer.
Vad är nattlysande moln?
Göran Strand
´
Publicerad
2019-05-07
Dela artikel:

Nattlysande moln är moln som man kan se lysa på natthimlen. De är de högst belägna molnen i jordens atmosfär. De nattlysande molnen bildas i den del av atmosfären som kallas mesosfären, på 80 kilometers höjd. De vanliga molnen som vi ser på himlen bildas på 9–12 kilometers höjd.

Nattlysande moln består av mycket små iskristaller som har bildats runt stoftpartiklar. Man tror att stoftpartiklarna kommer från meteoritdamm, men att de även kan komma från vulkaner och damm i troposfären (atmosfärens lägsta del).

Göran Strand

Nattlysande moln skimrar ofta i blått och vitt men mot horisonten kan de få en mer gulvit ton. Under syns de lägre molnen som är mörka då solens strålar inte når dem.

Då de nattlysande molnen ligger på så pass hög höjd, kan solens strålar nå dem trots att solen gått ner. När solen precis passerat horisonten och ligger mellan 6–16 grader under horisonten syns de som allra bäst. De små iskristallerna reflekterar solens ljus och gör att vi upplever att molnen lyser på natthimlen. Fenomenet syns huvudsakligen här på norra halvklotet mellan mitten av maj till mitten av augusti. Forskning visar att dessa moln finns i mesosfären dygnet runt, men under dagtid är himlen för ljus för att vi ska kunna se dem med blotta ögat. 

Rymdstyrelsen

Solens strålar når de högt belägna molnen i mesosfären som gör att vi sen kan se dem från jorden. 

Forskarna har sedan länge intresserat sig för de nattlysande molnen. Redan på tidigt 1960-tal försökte man studera dem med hjälp av ett pulver som släpptes ut i atmosfären under det allra första svenska raketskottet. Ett experiment som tyvärr misslyckades.

Den svenska forskningssatelliten Mats, som skickas upp i slutet av 2019, ska göra ett nytt försök att studera nattlysande moln. Satelliten ska undersöka vågor i atmosfären och deras inverkan på klimatet vilket görs genom att bland annat studera de nattlysande molnens struktur. 

Göran Strand

Bilderna i det här inlägget är tagna av astrofotografen Göran Strand. Se fler av hans vackra bilder här.