Bloggen - Jordobservation

Ny forskning om de mystiska höghöjdblixtarna

Atmosphere-Space Interactions Monitor (ASIM) studerar höghöjdblixtar från ISS. Den 9 april offentliggjordes ny, spännande data som kunde ge forskarna mer kunskap om de mystiska blixtarna.
Ny forskning om de mystiska höghöjdblixtarna
Esa
´
Publicerad
2019-04-17
Uppdaterad
2019-04-17
Dela artikel:

ASIM har suttit på ISS i knappt ett år för att undersöka blå blixtar och röda feer, så kallade höghöjdsblixtar. Det är blixtar som skjuts uppåt, mot de yttre delarna av atmosfären, istället för ner mot jorden. Forskarna vet ännu inte mycket om fenomenet, hur ofta det sker, under vilka omständigheter eller vilken effekt det har på vår atmosfär. 

Men ASIM har redan gett forskningen ny kunskap om hur blixtarna skapas och hur åska kan påverka atmosfären och klimatet. Datan har kunnat avslöja hur markbundna gammablixtar formas i atmosfären i samband med åskväder på jorden. Blixtarna är korta explosioner av högenergistrålning. 

- Vi har redan fått mer kunskap om blixtars interna anatomi. Förutom de markbundna gammablixtarna har vi sett data på hur blå blixtar sprids som fyrverkerier ovanför åskmolnen, säger forskaren Torsten Neubert som leder ASIM-projektet.

De röda feerna (red sprites) har fått sitt namn från dess märkliga formation av röda blixtar som har tentakler under sig.

Det är danska företaget Terma som har huvudansvar för den tekniska delen i ASIM-projektet och har färdigställt en uppgradering som ger bättre mätningar då instrumenten har gjorts mer känsliga för gammastrålning och höghöjdblixtar. ASIM är ett bra exempel på den viktiga forskningen som sker på ISS, den bidrar till ny kunskap om vår planet. I framtiden planerar man att ASIM även ska få observera norrsken och meteoriter.

De första bilderna på höghöjdsblixtarna filmades 2015 av danska Esa-astronauten Andreas Mogensen. Se klippet med de häftiga bilderna här.