Hero Image

Mystiska ljusformationer på himlen

En av våra läsare hörde nyligen av sig efter att ha sett ett extraordinärt ljusfenomen på natthimlen. Det ovanliga skenet väckte vår nyfikenhet, så vi började söka svar. Var de blå och lila prickarna strålkastare, något slags norrsken eller en hälsning från utomjordiska vänner?
Nasa
Publicerad
2019-04-25
Dela artikel:

Vid en första anblick av de här häftiga ljusformationerna skulle man kunna tro att det var utomjordingar på besök i vår atmosfär. Men så var inte fallet denna gång. Istället var det Nasa som låg bakom den nattliga ljusshowen som sken i lila, blått och gult. Ljusformationerna var resultatet av ett nytt raketexperiment uppsänt från en rymdbas på norska Andøya.

Experimentet heter Auroral Zone Upwelling Rocket Experiment (AZURE) och ska studera vindflödet i jordens övre atmosfär. AZURE kommer att fokusera på jonosfären, det elektriskt laddade atmosfäriska lager som sträcker sig från 75 – 1 000 kilometer ovanför jorden. 

Två raketer sändes upp nästan samtidigt och släppte ut kemiska spårämnen som joniseras i solljus, vilket gör det möjligt för forskarna att följa flödet av neutrala och laddade partiklar i atmosfären. I samband med det skapades dessa spektakulära ljusfenomen på himlen. De två raketerna var de första av åtta med samma uppdrag, som Nasa planerar att sända upp från Andøya och även Svalbard. Spårämnena släpptes ut 114 – 249 kilometer över jordens yta och utgjorde ingen fara för invånarna i området.

Fotografen Michael Theusner befann sig 180 kilometer söder om uppsändningsplatsen och fotograferade, av en slump, himlen just vid den tidpunkten. Då visste han inte vad det var och kallade det för en ”alien attack”. Se hans time-lapse från när han fångade de häftiga ljusformationerna på bild.

Om du ser något mystiskt fenomen eller har andra funderingar kring rymden, kontakta oss gärna på Rymdstyrelsens facebooksida

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen