Hero Image

Grattis på födelsedagen Hubble!

I veckan fyllde ett av våra favoritteleskop Hubble 29 år. Det firar vi med en bildspecial på några av alla de fantastiska bilder som Hubble gett oss genom åren.
Nasa
Publicerad
2019-04-26
Dela artikel:

Hubble Space Telescope sändes upp rymden år 1990 av Nasa och Esa. Rymdteleskopet fick sitt namn efter den amerikanske astronomen Edwin Hubble som var verksam under tidigt 1900-tal och bidrog till flera viktiga upptäckter. Hubble rör sig i en omloppsbana cirka 600 kilometer ovanför jorden och kan ta därmed ta spektakulära bilder och förse oss med mängder av kunskap om yttre rymden. 

Vad är ett rymdteleskop?
Ett rymdteleskop är till skillnad från jordbaserade teleskop placerats i rymden, vilket namnet ju antyder. Fördelen med ett rymdteleskop är att man kan observera strålningstyper som kraftigt absorberas när de passerar jordens atmosfär, så som röntgenstrålning och ultraviolett ljus. En annan fördel är att ett rymdteleskop inte störs av exempelvis ljusföroreningar.

Här kommer några av de magiska bilder som rymdteleskopet Hubble tagit.

Large Image
Asa/Esa

Pillars of Creation. En av Hubbles mest kända bilder. 

Large Image
Nasa/Esa/STS

Southern Crab Nebula

Large Image
Nasa/Esa

Sombrero Galaxy

Large Image
Nasa/Esa

Veil Nebula

Large Image
Nasa/Esa

Bubble Nebula

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen