Hero Image

Fantastisk bild av stjärnklustret Messier 2

När vi ändå är på temat kosmiska fotografier vill vi passa på att uppmärksamma det här fantastiska fotografiet. Den stora samlingen av lysande himlakroppar är Messier 2, som fångats på bild av Nasa/Esa-teleskopet Hubble.
ESA/Hubble & NASA, G. Piotto et al.
Publicerad
2019-04-12
Dela artikel:

Messier 2 är ett klotformat stjärnkluster, som samlas på det här sättet på grund av gravitation. Just det här är beläget i stjärnbilden Aquarius (Vattumannen), cirka 55 000 ljusår från jorden. Messier 2 innehåller cirka 150 000 stjärnor och har en diameter på 175 ljusår, vilket gör den till det största av sin sort. Stjärnklustret är cirka 13 miljarder år gammalt och ett av de äldsta som finns i Vintergatan.

Hubbles bild av Messier 2 skapades med hjälp av infrarött ljus. Största delen av stjärnklustrets massa är koncentrerad i mitten, med skimrande strömmar av stjärnor som sträcker sig ut mot rymden. När förhållandena är riktigt bra, kan man se Messier 2 med blotta ögat.

Läs mer om bilden här. 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen