Ny podcast om rymden: Har vi åkt till Mars än? hero

Ny podcast om rymden: Har vi åkt till Mars än?

För ett par veckor sedan släpptes en nystartad podcast om rymden - ”Har vi åkt till Mars än?”. I en serie avsnitt diskuterar programledarna, tillsammans med flera rymdexperter, förutsättningarna för och utmaningarna med att sätta de första människorna på Mars.
Ny podcast om rymden: Har vi åkt till Mars än?
Foto: Anneli Nygårds
Publicerad
2019-02-22
Dela artikel:

Rymdnördarna Susanna Lewenhaupt och Marcus Pettersson är programledarna och grundarna av podcasten. De fascineras båda av rymden och rymdfart. Från självlysande kartor över stjärnbilder som barn, till science fiction-kulturens filmer och böcker. För två år sedan närvarade de på ett föredrag med Nasa om odling i rymden. Då tändes en ny gnista, det här ville de lära sig mer om. Men avsaknaden av ett bra program där man kunde få mer information väckte idén om att de själva skulle starta en podcast. Så nu – 2019, i samband med 50-årsjubileet av månlandningen – satte de igång och gjorde serien, helt med egna medel.

Podcasten är en serie som i de kommande avsnitten ska försöka besvara de frågor som behöver lösas innan vi kan sätta en människa på Mars: Kan man odla mat på Mars? Kan man flyga i ljusets hastighet? Och vilka lagar gäller i rymden? Varje avsnitt innehåller också ett nyhetssvep med aktuella rymdnyheter, samt besök på olika rymdanläggningar och samtal med spännande forskare.

I första avsnittet går de igenom vad vi hittills gjort för att en bemannad resa till Mars ska kunna bli verklighet en dag. Medverkar gör Rymdstyrelsens Johan Köhler. Han är ansvarig för solsystemsforskning och området rymdlägesbild – de hot som finns i rymden och från rymden, så som rymdväder, kolliderande asteroider och rymdskrot. I podcasten berättar han vad som krävs för att vi ska kunna åka till Mars, hur lång tid det tar att åka dit och när detta kan bli verklighet. Även den svensk-amerikanska Nasa-astronauten Jessica Meir intervjuas om sina tankar kring att en dag få åka upp i rymden, kanske till Mars.

Lyssna på ”Har vi åkt till Mars än?” här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen