Hero Image

Mats skickas upp från ryska raketbasen Vostochny

Roscosmos
Publicerad
2019-02-04
Dela artikel:

Vostochny Cosmodrome är Rysslands senaste rymdbas belägen i landets sydöstra del, nära den kinesiska gränsen. På den obebodda tajgan täcker basen en yta av 700 kvadratkilometer. Här utvecklas nya raketer, men framför allt skickas det härifrån upp satelliter. En av dessa är den svenska satelliten Mats som ska starta sin färd mot rymden i slutet av året.

Mats (Mesospheric Airglow/Aerosol Tomography and Spectroscopy) är ett svenskt satellitprojekt som ska undersöka vågor i atmosfären. Den byggs och färdigställs just nu i Göteborg och Kista för att sedan genomgå en rad tester. Därefter skickas den till Ryssland för uppsändning under slutet av 2019.

Vostochny började byggas 2007 och stod klar 2018. För närvarande har basen bara uppsändningsmöjligheter för Soyuz-2-raketer, men man arbetar med utveckling av nya raketer. En av dessa är den nya rakettypen Angara. Arbetet med Angara har gått långsamt men beräknas vara klart för flygning i mitten av 2020-talet. Parallellt utvecklas här också en uppföljare på dagens Soyuz – den nya raketen Soyuz-5. 

Mer om den nya rymdbasen beskrivs i ett långt reportage i SpaceNews magazine

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen