De första satelliterna i OneWeb klara för uppsändning hero

De första satelliterna i OneWeb klara för uppsändning

I kväll, den 27 februari klockan 22.37 svensk tid, är det dags för de första satelliterna i jätteprojektet OneWeb att skjutas upp från Kourou i Franska Guyana. Det svenska rymdföretaget Ruag Space har konstruerat det avancerade separationssystemet som under de gånga dagarna integrerats på plats i Kourou.
De första satelliterna i OneWeb klara för uppsändning
OneWeb
Publicerad
2019-02-27
Dela artikel:

OneWeb ska bli världens första globala satellitkonstellation för bredband i låg omloppsbana. Det ska bli ett globalt kommunikationssystem för att överbrygga de digitala klyftorna och förse miljarder människor runt om i världen med internetuppkoppling.

Idag lanseras de första sex satelliterna i det system som till slut ska bestå av cirka 880 satelliter och stå klart år 2020. En av de aktörer som gör detta möjligt är Ruag i Linköping. De har konstruerat den så kallade dispensern, anordningen som fäster och håller satelliterna på plats under uppfärden, samt separationssystemet som släpper satelliterna i just rätt bana i rymden.

För Ruag Linköping har det här varit ett annorlunda projekt på plats. Normalt har de max tre testspecialister på plats inför en uppsändning, den här gången har det som mest varit åtta personer för att genomföra arbetet med integrationen.

OneWeb

Ann-Louise Eriksson, projektledare på Ruag Space, är en av de som är på plats i Kourou för att delta i integrationen av satelliterna. Alltså arbetet med att montera satelliterna på den raket som ska ta dem till rymden.

Hur är stämningen på plats? 
Stämningen har varit fantastisk, trots att dagarna varit långa och det sällan funnits tid för mycket mer än arbete, mat och sömn. Att det dessutom är första gången som just dessa företag jobbar ihop (Oneweb, Oneweb Satellites, Arianespace, Ruag, CNES, med flera) på samma geografiska plats gör det än mer speciellt. Stämningen har överlag präglats av fokus, samarbetsvilja och allt har flutit på bra.

Har integrationen gått bra och enligt plan?
Integrationen har gått mycket bra och framför allt enligt plan. Men visst, det är alltid lite nervöst innan man vet – för det är trots allt inte samma sak att göra ett integrationstest hemma där det finns tid, experter, verktyg och där lokalerna är bekanta. Då är det särskilt kul att se hur satellit efter satellit monteras på dispensern ”like clockwork”.

Idag sker uppsändningen – hur känns det?
Ord räcker inte till, men jag är enormt stolt över att jobba för RUAG, som vågade hoppa på den här möjligheten att bygga något som aldrig byggts förut. Att vara med om ett projekt som det här är för mig det bästa med jobbet. Det som började som en skiss på en servett är nu monterat i toppen på en raket, redo för uppskjutning idag. Det är fantastiskt – och i mina ögon ingenjörskonst när den är som bäst!

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen