Bloggen - Forskning i rymden

Odla bomull på månen

Odla bomull på månen
Chongqing University
´
Publicerad
2019-01-23
Dela artikel:

Ombord på rymdsonden Chang’e-4 finns inte bara ett svenskt instrument, som vi skrivit om tidigare här, utan även ett försök att odla bomull.

I jorden inuti en liten biosfär på Kinas månlandare Chang’e-4 lyckades en handfull bomullsfrön gro. De överlevde en rymduppsändning, en mycket påfrestande resa till månen, och växte sedan i månens låga gravitation och höga strålning. De var de första växterna som någonsin växt på månytan.

Men på grund av extrem kyla är de nu döda. Under två veckors dagsljus kan temperaturen på månytan vara så hög som 100 grader Celsius, men när natten inföll på den sidan av månen där Chang’e-4 sitter sjönk temperaturen plötsligt till minus 170 grader. En del växter är bättre på att hantera kyla än andra, men den här typen av plötslig frost tar död på även de växter som är anpassade till kalla väderförhållanden. Bomull, som finns i de varmare regionerna på jorden, tål inte kyla särskilt bra. Detta blev därför slutet för den lila bomullsodlingen på månen.

Eftersom månlandaren inte har någon inbyggd mekanism för att hålla experimentet varmt under de timmar som saknar solljus är experimentet nu över. Och när temperaturerna börjar stiga nästa månad får organismerna långsamt sönderdelas i den permanent förseglade behållaren.

Läs mer här.