Hero Image

Avlägsna Sydgeorgien sedd från rymden

Copernicus Sentinel/Esa
Publicerad
2019-01-08
Dela artikel:

Copernicus satellitpar Sentinel-2 ger oss den här spektakulära vyn över ön Sydgeorgien. Det är mycket användbara bilder som hjälper oss att monitorerna och följa miljön på den avlägsna ön.

Sydgeorgien ligger avlägset i Sydatlanten långt utanför Antarktis kust med en mycket ogästvänlig miljö. Här finns inga permanenta mänskliga bosättningar men platsen beskrivs ofta som en av världens mest djurrika. Omkring fem miljoner sälar har öarna som sitt hem, liksom 65 miljoner fåglar av 30 olika arter. Migrerande valar och olika sorters fiskar befolka de omgivande vattnen tillsammans med ett stort antal pingviner.

Som bilden tydligt visar, är Sydgeorgien för det mesta täckt av snö. Dess polära klimat innebär korta och mycket kalla somrar och långa, frostiga men soliga vintrar. Öns dramatiska landskap, med två dominerande bergskedjor, får de flesta besökare att häpna.

Satellitparet Sentinel-2 ”patrullerar” frekvent över ön för att ge oss högupplösta bilder vilket gör det möjligt att noggrant övervaka förändringar av öns landmassa och kustmiljö.

Bilden togs den 22 februari 2018.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen