Hero Image

Rymdstyrelsen på plats när Chang'e 4 sändes upp

Rymdstyrelsens Johan Köhler var på plats i Xichang i Kina som svensk representant i samband med uppsändningen av rovern Chang’e 4. Ombord på rovern som ska landa på månen finns ett svenskt forskningsinstrument från Institutet för rymdfysik i Kiruna.
Esa/Nasa
Chang'e 4 ska till månens baksida.
Publicerad
2018-12-08
Dela artikel:

Uppsändning var planerad till 02.23 lokal tid, klockan 19.23 på fredagkvällen svensk tid. Det var en delegation på ca 200 närvarande, mest kineser, men även folk från bland annat ett labb i Kiel. 

Satellituppsändningen från Xichang var även något av en folkfest. Massor av folk, inte minst unga och barn, hade samlats vid utkikspunkten, i änden av en 2,5 km lång dal från uppsändningsrampen. De grillade spett och potatis på kolbädd. Läktaren vi fick stå på var precis ovanför picknickande och mobilfilmande åskådare, säger Johan. Kinesisk tv var förstås där och de passade på att intervjua Johan Köhler.

Så, precis på minuten (02:23) startade nedräkningen. Folkmassan stämde in i nedräkningen och motorerna tändes. Ett väldigt, rött återsken slog upp mot skyn, och så bar det iväg! Raketen som heter Långa marchen brann som en fackla och steg upp ur en rökpelare mot den stjärnklara himlen. 

Boosterraketerna slocknade och för ett ögonblick var raketen svår att se, innan nästa raketsteg blossade upp som en ljusstark stjärna. 

Nu far Chang'e 4 vidare i sin bana på väg mot månen. Där börjar den kretsa kring vår närmsta granne, innan den någon gång i början av januari landar på dess baksida.

Allt tyder på att uppsändningen av Chang'e 4 gick bra, solpanelerna är utfällda och farkosten är i rätt bana.

Läs mer om det svenska instrument som finns med på Chang'e 4.

Large Image

Närbild på raketen som tog Chang'e 4 till månen.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen