Idag lyfter Ariane 5s hundrade raket hero

Idag lyfter Ariane 5s hundrade raket

Idag lyfter Ariane 5s hundrade raket
Bildkälla: Arianespace.
Publicerad
2018-09-25
Dela artikel:

I kväll klockan 23:53 svensk tid ska den hundrade raketen av typen Ariane 5 lyfta. Just nu står den redo på den europeiska rymdbasens startbana i Kourou, Franska Guyana. Ombord på finns de två telekommunikationssatelliterna Horizons 3e och Azerspace-2/Intelsat 38 som båda ska släppas i geostationär bana.

Denna flygning kommer utgöra en häftig milstolpe för Ariane 5. Raketen är 59 meter hög och väger nästan 800 000 kilo. Den skjuts upp cirka sex gånger per år och har då oftast två satelliter ombord. Total massa som kan skjutas upp är cirka 20 ton till låg bana och 9,5 ton till geostationär omloppsbana. Majoriteten av de uppskjutna satelliterna är kommersiella telekomsatelliter. 

Bildkälla: Esa, CNES, Arianespace.

Rymdbloggen