Hero Image

Parker Solar på väg mot rekordvarmt uppdrag

Rymdsonden Parker Solar lyfte från rymdbasen Cape Canaveral i Florida i söndags morse. Bildkälla: NASA/Bill Ingalls.
Publicerad
2018-08-13
Dela artikel:

Den amerikanska rymdsonden Parker Solar Probe genomförde i söndags kl. 09:31 en lyckad uppsändning från rymdbasen Cape Canaveral i Florida. Parker Solar kommer färdas närmre solen än någon annan farkost tidigare gjort och är byggd för att klara temperaturer över 1 000 grader Celsius.

Parker Solar har i uppdrag att utforska solens yttre atmosfär, den så kallade koronan, för att ge oss mer kunskap om solens egenskaper. Under nästan sju års tid kommer rymdsonden att vid sju tillfällen ta hjälp av Venus gravitation för att slunga sig närmare solen än någon annan rymdsond hittills gjort. Som närmast ska sonden komma 6,1 miljoner kilometer från solen. Det är sju gånger så nära som den tidigare rekordhållaren, sonden Helios 2, som på 1970-talet flög 43 miljoner kilometer från solen. Färden kommer ske i hissnande hastigheter. Parker Solar ska swisha runt solen i hastigheter över 690 000 kilometer i timmen, 15 gånger snabbare än en pistolkula.

För att sonden inte ska brinna upp av solens enorma värme skyddas den av en 11 centimeter tjock värmesköld i kolkomposit från temperaturer som kommer stiga upp mot 1400 grader Celsius. Skölden ska klara av att hålla sondens innertemperatur under 30 grader.

Large Image

Illustration av rymdsonden Parker Solar som närmar sig solen.
Bildkälla: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben.

Rymdbloggen