Hero Image

Rosettas sista bilder

Detaljerade bilder av kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Bildkälla: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Publicerad
2018-06-25
Dela artikel:

I september 2016 avslutade kometjägaren Rosetta sin mission när den landade på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Under uppdraget har den tagit tusentals bilder under sin färd genom rymden. Bilder som nu finns tillgängliga i Esas arkiv. Där finns bland annat bilder från när landare Philae hittades samt bilder från Rosettas landning på komets yta.

Den sista högupplösta bilderna från Rosettas OSIRIS-kamera levererades i maj. De täcker perioden juli 2016 till uppdragets slut den 30 september 2016. Totalt finns nästan 100 000 bilder från rymdfarkostens 12-åriga resa genom rymden, inklusive tidiga flybys av jorden, Mars och två asteroider innan de kom fram till kometen. 

Rosettas närgångna resa mot kometen gjorde det möjligt att få spektakulära bilder av kometytan från bara ett par kilometers håll. På dessa bilder ser man tydligt kontrasterna och detaljerna mellan den släta och dammiga terrängen och den mer taggiga och uppbrutna kometmaterialet. 

De nya bilderna har bearbetats och släppts i Esas båda arkiv Archive Image Browser och The Planetary Science Archive.

Se en häftig film med några av Rosettas detaljerade bilder.

Läs mer om Rosetta i tidigare inlägg här.

Här berättar Anders Eriksson, forskare vid Institutet för rymdfysik i Uppsala, om rymdprojektet som har varit en del av i 22 år,  från början till slut.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen