Hero Image

Ny kunskap med Mars Express – efter 18 000 varv

ESA / DLR / FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO.
Publicerad
2018-06-04

Den andra juni 2018 var det 15 år sedan den europeiska rymdsonden Mars Express skickades upp. Rymdsonden går fortfarande i omloppsbana runt Mars och är en av de mest framgångsrika rymduppdrag som skickats till vår planetariska granne. Ett av de instrument som fortfarande är i drift ombord är den tyska kameran, HRSC, High Resolution Stereo Camera. Den tog en spektakulär bild av Mars i oktober 2017 som visar skönheten hos den en gång så mycket vulkaniskt aktiva planeten.

 Man har sedan 70-talet vetat att vatten en gång måste ha flödat på Mars yta, vilket framgår av de nu torra och dammiga dalarna. Man har därför försökt ta reda på planetens klimathistoria med hjälp av kameran HRSC. Vart tog allt vatten vägen? Och vad orsakade den stora klimatförändringen för 4 miljarder år sedan?

Det som gör den här nya färgbilden av Mars så speciell är att den visar en global bild av planeten. Bilden är en av över 1000 bilder och videos som publicerats av ESA, tyska DLR och universitetet FU Berlin sedan starten av Mars Express-uppdraget. HRSC-instrumentet har bidragit stort under de senaste 15 åren till att öka kunskapen om Mars. Till och med nu, efter nästan 18 000 varv runt planeten, skickar kameran fortfarande tillförlitlig data till jorden som ger forskarna nya kunskaper. På bilden kan vi se Mars norra lågland (nertill i bild) och Tharsis högländer med sina jättelika vulkaniska toppar och djupa flodbäddar. 

Läs mer om de upptäckter som gjorts med hjälp av bland annat kameran HRSC.

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen