Bloggen - Solsystemet

BepiColombo ska ge ny kunskap om Merkurius

BepiColombo ska ge ny kunskap om Merkurius
Rymdsonden BepiColombo har i uppdrag att studera den minst utforskade planet i vårt inre solsystem. Bildkälla: ESA/ATG medialab.
´
Publicerad
2018-06-13
Dela artikel:

I slutet av året är det dags för rymdsonden BepiColombo att lyfta mot rymden med uppdraget att studera och förstå bland annat samansättningen, magnetosfären och historien om Merkurius – den minst utforskade planet i vårt inre solsystem.

BepiColombo-uppdraget ska ge oss den hittills bästa förståelsen av planeten Merkurius. Den består av två individuella rymdsonder: den japanska MPO, Mercury Planetary Orbiter, som ska kartlägga planeten, och den europeiska sonden MMO, Mercury Magnetospheric Orbiter som ska undersöka planetens magnetosfär. Rymdsonderna ska göra flera nära passager för att sedan lägga sig i omloppsbana runt planeten omkring år 2025 för att studera den under ett års tid. 

De flesta av Esas tidigare interplanetära uppdrag har gått till relativt kalla delar av solsystemet. BepiColombo däremot kommer vara Esas första erfarenhet av att skicka en planetutforskare nära solen. BepiColombos uppdrag är speciellt utmanande då Merkurius bana går så nära solen. Planeten är svår att observera på avstånd på grund av solen starka ljus. Dessutom är det en stor utmaning att placera en rymdfarkost i en stabil omloppsbana runt Merkurius då den närliggande solen har en enormt kraftig gravitation.