Hero Image

Vad händer när solen slocknar?

Foto: T.A.Rector (NRAO/AUI/NSF and NOAO/AURA/NSF) and B.A.Wolpa (NOAO/AURA/NSF) WIYN.
Publicerad
2018-05-14
Uppdaterad
2018-05-23

Vad händer när solen slocknar om fem miljarder år? Det har forskarna länge frågat sig, och tror sig nu ha funnit svaret på. Ett team av internationella astronomer beskriver att vår sol kommer övergå till att vara en massiv ring av lysande, interstellär gas och damm - en så kallad planetarisk nebulosa – när den slocknar om ungefär fem miljarder år.

En planetarisk nebulosa markerar slutet av nästan alla aktiva stjärnor och visar stjärnans övergång från en röd jätte till en vit dvärg. Men i åratal har det funnits osäkerhet bland forskarna om vår sol skulle följa samma mönster. Den ansågs ha för låg massa för att skapa en synlig planetarisk nebulosa.

För att ta reda på detta utvecklades en ny stellär datormodell som förutsäger stjärnors livscykel. Modellen användes för att förutse ljusstyrkan av det gas och damm som en döende stjärna utstöter. Gas- och dammutbrottet kan vara lika stort som hälften av stjärnans massa. Genom att studera detta kan man få information om stjärnans kärna, som vid denna punkt i stjärnans liv börjar få slut på bränsle, sakta slockna och dö.

Forskningen publiceras i tidskriften Nature Astronomy. Läs hela studien ”The mysterious cut-off of the Planetary Nebula Luminosity Function”.

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen