Hero Image

InSight på väg mot sitt uppdrag på Mars

Publicerad
2018-05-09
Uppdaterad
2018-05-23

Nasas Marsrobot InSight har nu påbörjat resan till sin arbetsplats på Mars. Den 5 maj genomfördes en lyckad uppsändning med en Atlas V-raket från Vandenberg Air Force Base i Kalifornien. Redan efter 13 minuter och 16 sekunder nådde rymdfarkosten sin första planerade bana, en dryg timme senare tändes ett andra raketsteg som skickade InSight mot den röda planeten. 93 minuter efter uppsändningen separerade InSight från raketen och fortsätter den sista biten på helt egen hand.

InSight, Interior Exploration med Seismic Investigations, Geodesy och Heat Transport, ska studera det som finns långt under Mars markyta. Den ska bland annat mäta jordskalv med en så kallad seismometer och ta prover fem meter ner i marken med hjälp av en lång borr. På så sätt hoppas forskarna få svar på de processer som format Mars och då även de andra steniga planeterna i vårt inre solsystem.

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen