Bloggen - Astronomi

Finns det förutsättningar för liv på Jupiters måne Europa?

Finns det förutsättningar för liv på Jupiters måne Europa?
Foto: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Michigan.
´
Publicerad
2018-05-15
Uppdaterad
2018-05-23
Dela artikel:

Europa, en av Jupiters månar, har under en tid förbryllat forskarna med en liten böj i månens magnetfält. Ett mysterium som nu ser ut att ha fått en förklaring, en förklaring som också ger hopp om att det finns förutsättningar för liv på Europa.

Data som samlades in av Nasas rymdfarkost Galileo 1997 har bearbetats i nya och avancerade datormodeller i hopp om att få svar på det hittills oförklarligt mysterium – den lokala böjen i månen Europas magnetfält. Det har gett oss en ny inblick i den spännande frågan om det finns förutsättningar för liv där. De nya uppgifterna ger forskarna bevis för att det vatten som finns under månens isiga yta kan läcka ut som plymer av vatten och ånga.

Tidigare bilder tagna av Hubble-teleskopet antydde också att det fanns plymer av vatten som sprutade ut från ytan. När man tidigare studerat plymer på Saturnus måne Enceladus – har man fått kunskap om att materialet i plymerna blir joniserat och lämnar en karakteristisk avvikelse i magnetfältet. Just det som forskarna letade efter i fallet med Europa. Så plymer av vatten på Europa kan alltså innebära att det finns förutsättningar för liv där.