Kan vi skapa en koloni på månen? hero

Kan vi skapa en koloni på månen?

Kan vi skapa en koloni på månen?
3D-animation av hur en månbas skulle kunna se ut. Foto: ESA/Foster + Partners.
Publicerad
2018-04-27
Uppdaterad
2018-05-23
Dela artikel:

Är vi redo att bygga en bemannad bas på månen? Ja, det är flera forskare övertygade om.  Idag har vi gedigen kunskap, avancerade rymdbaser för uppsändningar, kraftiga bärraketer, rymdmoduler och månbilar – komponenter som gör en kolonialisering av månen möjlig.

Idén om att kolonialisera månen blev populär under Kalla kriget-tiden. Men i mitten av 1970-talet avbröt både Sovjetunionen och USA sina månprojekt, eftersom resor till månen var alldeles för dyra och saknade konkreta mål. Men nu, ett halvt sekel senare, har drömmarna om att bosätta sig på månen återigen väckts till liv.

Den europeiska rymdorganisationen Esa beskriver att en permanent bosättning på månen är det första steget mot att utforska Mars. De menar att en permanent månbas skulle kunna ersätta den internationella rymdstationen ISS, när den avvecklas år 2024.

Ett projekt som redan arbetar för att bygga en rymdstation på månen kallas Deep Space Gateway och leds av Nasa. De har ingått ett samarbetsavtal med den ryska rymdorganisationen Roscosmos för att tillsammans arbeta på stationen och bygga de system som behövs för att organisera vetenskapliga uppdrag runt om och på månens yta.

Även privata krafter jobbar aktivt för att skicka människor till Mars. Det amerikanska flyg- och rymdföretaget Lockheed Martin planerar att skicka människor till planeten senast 2028. Och även SpaceX arbetar på ett transportsystem som ska kunna ta människor till den röda planeten.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen