Hero Image

Jättefallskärmen testad i Kiruna inför Marsresan

Publicerad
2018-04-03
Uppdaterad
2018-05-23

Den största fallskärmen att någonsin användas till ett uppdrag på Mars har nyligen genomgått det första i en serie tester på rymdbasen Esrange utanför Kiruna. Jättefallskärmen testas framgångsrikt av Esa inför det kommande ExoMars-uppdraget som ska landsätta en rover och en forskningsplattform på Mars i början av 2021.

Fallskärmen har en diameter på 35 meter och var med sina 112 linor kopplade till ett testfordon på 500 kilo när den släpptes från en helikopter på 1,2 kilometers höjd.  Flera kameror fanns fastsatta på testfordonet och filmade fallskärmens färd mot marken som tog ungefär två och en halv minut.

Under kommande tester ska fallskärmen släppas från en stratosfärisk ballong på närmare 30 kilometers höjd. Detta för att mer exakt simulera det låga atmosfäriska trycket på Mars - en viktig aspekt när man testar fallskärmens utveckling.

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen