Hero Image

Carina bestiger berg på 8 000 meter för miljöforskning

Publicerad
2018-04-09
Uppdaterad
2018-05-23

Carina Ahlqvist är bergsbestigare och klimatentreprenör. I dagarna inleder hon sin femte expedition. Den går till världens femte högsta berg Mount Makalu på 8 481 meter, strax sydöst om Mount Everest. Carina ska under expeditionen både samla prover i ett samarbete med Esas och Nasas miljösatelliter, men också göra ett försök att bli den första svenska och skandinaviska kvinna att bestiga Mount Makalu.

Förberedelserna inför expeditionen är många och långa. Mount Makalu bjuder på mer tekniskt utmanande klättring än Mount Everest. Carina har förberett sig länge genom bland annat mycket fysisk träning. Sex gånger i vecka står både morgonlöpning och styrketräning på hennes schema.

Planering och att förbereda utrustningen är också en viktig del. Carina har med sig cirka 100 enskilda artiklar, allt från en dundräkt som används i kylan på hög höjd till väldigt små artiklar. Allt måste vara väl genomtänkt eftersom packningen ska väga så lite som möjligt då hon bär all sin utrustning själv. Men hennes erfarenheter från de fyra tidigare expeditionerna har lärt henne mycket. Framförallt kräver den utmanande klättringen ett stort mentalt fokus där hon tydligt ser målet framför sig och att lämna alla negativa tankar bakom sig.


Inte bara en häftig äventyrsresa

Carina är tydlig med att hennes expedition är mer än en häftig äventyrsresa. Hon vill ha ett syfte genom att bidra med det hon kan till klimatforskningen. Hon har därigenom kommit i kontakt med både klimatforskare, universitet och rymdorganisationerna Esa och Nasa.

Kompletterar satelliternas arbete med markprover

Med bakgrund i FNs klimatkonvention, UNFCCC, har Europeiska rymdorganisationen Esa startat Climate Change Initiative, ett engagemang där data från flera satelliter används över lång tid för att kartlägga och övervaka jordens miljö. Flera satelliter hjälper till med detta viktiga arbete. Några av dem är Sentienl 1 och samt Envisat 5, 7 och 8. Tillsammans samlar dem in data om bland annat jordens landyta, havsis, marina miljö, vind, vågor och atmosfärens tillstånd. Den här datan behöver ibland verifieras med fysiska markprover. Och det är här som Carina kommer in i bilden. Under sin expedition till Mount Makalu ska hon ta markprover och mäta glaciärisar i de områden som satelliterna studerar.

Renare miljö och bättre hälsa med spisar

Utöver Carinas klimatengagemang med markprover deltar hon även i The Himalayan Stove Project. Ett projekt där spisar med skorstenspipa installeras i lokalbefolkningens enkla bostäder för att spara 80 procent bränsle, vilket i sin tur skapar mindre miljöskadligt utsläpp. Det bidrar även till bättre lunghälsa för människorna som bor där som slipper andas in röken från elden som nu kan ledas bort via en skorsten.

Följ hela Carinas spännande expedition på Esas blogg.

Eller läs mer om Carina på hennes hemsida.

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen