Bloggen - Rymdteknik

Rymdteleskopet James Webbs sista tester inför rymdfärden

Rymdteleskopet James Webbs sista tester inför rymdfärden
´
Publicerad
2018-03-20
Uppdaterad
2018-05-23
Dela artikel:

Nasas superteleskop James Webb, som ska bli världens största och skarpaste rymdteleskop, befinner sig just nu på Northrop Grumman Aerospace Systems i Kalifornien. Här genomgår den de sista testerna inför avfärden till uppsändningsplatsen i Kourou i Franska Guyana för att därifrån påbörja sin resan mot rymden.

Sluttesterna på Northrop är ett väldigt viktigt steg för att säkerställa att det fullt monterade rymdteleskopet kommer vecklas ut och fungerar som planerat i rymden. Detta kommer vara den mest kritiska delen av hela James Webbs resa.

För att kunna skickas upp i rymden måste teleskopet vikas ihop för att få plats i sin Ariane 5-raket. Väl på plats i rymden och frigjord från raketen ska James Webb fälla ut både solpaneler, den tennisbanestora solskölden och sin stora spegel. Det här blir det första rymdteleskopet att utföra så invecklade manövrar.

Att se till att alla delar av James Webb fungerar som de ska innan avfärden är helt avgörande. Väl uppe i omloppsbana är den långt utom räckhåll för eventuella serviceuppdrag.

Läs mer och se en video om James Webb, dess uppdrag och den avancerade utvecklingen av teleskopets alla delar här.