Bloggen

Obemannad forskningsbåt styrs via satellit

Obemannad forskningsbåt styrs via satellit
AutoNaut
´
Publicerad
2018-03-26
Uppdaterad
2018-05-23
Dela artikel:

En självstyrande båt som drivs av vågor och bär med sig vattensensorer är nu redo för obemannade expeditioner till havs.

Det är start up-företaget AutoNaut, stöttat av Esa, som skapat ett alternativ till de bemannade forskningsfartygen där bränsle, underhåll och arbetskraft gör expeditionerna väldigt dyra. Det lilla, obemannat fartyget kan samla in data under långa perioder och ge oss en förbättrad havsövervakning och förståelse av våra hav, inklusive havsliv, temperaturer, föroreningar och väder.

Fartyget utvinner energi från de naturliga rörelserna i havets vågor och kan hålla en hastighet på 2 - 5,5 kilometer i timmen under de flesta sjöförhållandena. Den kan arbeta till havs under flera veckor i taget och kan täcka hundratals kilometer i områden och förhållanden som är för farliga för bemannade expeditioner.

Fartyget styrs och kommunicerar via satelliter vilket gör att den kan ta emot instruktioner var som helst ifrån världen. Om en satellitradar exempelvis upptäcker ett misstänkt oljeutsläpp kan AutoNaut åka dit och verifiera uppgifterna på plats, kartlägga omfattningen, ta vattenprover och ta med dessa till land.