Hero Image

Kan supermassiva svarta hål äta upp sina galaxer?

Publicerad
2018-03-02
Uppdaterad
2018-03-15

Ny forskning visar att universums allra största svarta hål, så kallade supermassiva svarta hål, växer snabbare än de galaxer de bor i. Supermassiva svarta hål kan beskrivas som gravitationskällor i centrum av stora galaxer som exempelvis vår egen Vintergatan.


Men om dessa svarta hål växer snabbare än sina galaxer – betyder det att de på sikt kommer ”äta upp” sina galaxer? Nej, så är det inte. De flesta av dessa svarta hål har avtagit i sin tillväxt och kommer därför inte sluka sina värdgalaxer.


Den här nya kunskapen kommer från två nya studier med data från bland annat NASAs rymdteleskop Chandra X-ray.Här kan du läsa mer.

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen