Hero Image

Forskningsraket ska spåra norrskenets effekter

Norrsken sett från Talkeetna i Alaska.
Dora Miller.
Norrsken sett från Talkeetna i Alaska.
Publicerad
2018-03-06
Uppdaterad
2018-03-15

Från jorden ser norrsken stillsamt och vackert ut, men de dansande färgerna är egentligen ett resultat av våldsamma kollisioner mellan partiklar från solen och jordens atmosfär.


Jorden har ett skyddande hölje, magnetosfären, som skyddar jorden från stora mängder partiklar och energi. Vid kollisioner mellan partiklar från solen och jordens atmosfär kan en viss energimängd, som inte är synligt med blotta ögat, tränga in i geosfären. Det är detta som Nasas forskningsraket AZURE, Auroral Zone Upwelling Rocket Experiment, ska utforska.


AZURE är den första av åtta forskningsraketer som under de närmsta två åren ska sändas upp från Andøya och Svalbard i Norge. Uppdraget är en del av det internationella samarbetet “The Grand Challenge Initiative – Cusp”.


Forskningsraketerna ska studera de processer som förekommer vid jordens poler, där magnetfältet är som svagast och böjer sig ner i atmosfären. Detta möjliggör för partiklar från rymden att blanda sig med partiklar i geosfären.Här kan du läsa mer om AZURE

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen