Hero Image

Vulkanutbrottet studeras med ”falsk färg”

Copernicus Sentinel
Publicerad
2018-02-09
Uppdaterad
2018-03-15

Vulkanen Mayon på ön Luzon i Filippinerna har fått ett utbrott igen. Det är världens mest aktiva vulkan som sedan 1616 har haft 30 utbrott. Bilden, som fångats av satellitparet Sentinel-2 den 30 januari, har bearbetats för att visa olika faser av utbrottet. Satelliterna har varsin högupplöst kamera ombord som tar bilder på jorden i 13 spektralband.


När man jobbar med satellitbilder används ibland en teknik som kallas False colour, falsk färg. Det innebär att man förstärker och markerar skillnader med hjälp av starka färger som inte stämmer överens med hur det ser ut i verkligheten. Här ser vi först vulkanen i naturlig färg och sedan i falsk färg, vilket genom att markera vegetationen i rött visar skador som orsakas av lava. Sedan visar två kortvågiga infraröda band den heta lavan som rinner ner längs berget.

   Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen