Hero Image

Ikväll testar SpaceX sin gigantiska raket för första gången – se uppsändningen här!

Publicerad
2018-02-06
Uppdaterad
2018-03-15

Ikväll klockan 19:30 svensk tid har du chansen att bevittna en historisk händelse. Det är det amerikanska rymdföretaget SpaceX som idag planerar att sända upp sin väldigt stora raket Falcon Heavy i rymden för första gången. Falcon Heavy är egentligen tre ihopsatta Falcon 9-raketer som tillsammans kan lyfta 64 ton till omloppsbana runt jorden – det är mer än dubbelt så mycket än vad Nasas rymdfärja klarade av.


Om allt går som det ska kommer Falcon Heavy lyfta sin nyttolast – grundaren Elon Musks eget exemplar av elbilen Tesla Roadster – till en geosynkron bana runt jorden i sex timmar. Sedan kommer den slungas ut i en bana runt solen som ska bevisa att den kan ta sig till Mars. Där kommer bilen sedan att befinna sig tills eventuella asteroider slår sönder den. SpaceX kommer också att försöka landa alla tre Falcon9-raketer på jorden igen. I denna video ser du hur en lyckad uppsändning kommer fungera:


 
 
Om allt inte går som det ska kommer uppsändningen nog sluta med en stor explosion…

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen