Hero Image

Esas senaste cubesat drivs av butangas

Satelliten GomX-4B.
GomSpace.
Satelliten GomX-4B.
Publicerad
2018-02-14
Uppdaterad
2018-03-15

Esas senaste cubesat är inte större än ett paket med flingor, men den ska ändå försöka genomföra fantastiska saker. Satelliten heter GomX-4B och har en tvilling från det danska försvarsdepartementet kallad GomX-4A. Förutom att vara extremt liten drivs satellitens motor av butangas, vilket inte är vanligt.


GomX-4B är till stor del en teknikdemonsration. En av sakerna som ska testas är hur det fungerar att skicka en radiosignal mellan de två GomX-satelliterna – och sedan ned på jorden. Dessutom ska satelliten 4B flyga runt sin tvilling 4A för att testa radiokommunikation. Om allt går som planerat ska GomX-4B bli den första butangasdrivna cubsaten som på egen hand kan byta omloppsbana i rymden.


Det svenska förtaget NanoSpace har levererat styrraketerna som gör det möjligt för satelliten att röra sig och byta bana.


Läs mer på Esas sajt.

Webdewey-kategori
×

Webdewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska webdewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen